AGE

Nieuwe diagnostische methode: Direct een betrouwbare risicoanalyse op hart- en vaatziekten en Diabetes.

Door Universiteit Groningen ontwikkeld voor ziekenhuizen: de AGE reader. Nu ook in onze praktijk.

 

Wat zijn AGE's?

AGE is een afkorting voor Advanced Glycation End-product. AGE’s zijn schadelijke stoffen in het lichaam die ontstaan wanneer eiwitten en suikers zich binden. Het zijn eigenlijk versuikerde eiwitten en vetten. De eiwitten en vetten beschadigen hierdoor en veranderen van structuur. Hierdoor kunnen ze niet meer hun oorspronkelijke taak in het lichaam uitoefenen.


AGE’s zorgen voor een versnelde veroudering van het lichaam, maar zijn ook verantwoordelijk voor andere gezondheidseffecten zoals aantasting van de vaatwanden. Deze AGE's zorgen voor ontstekingen en richten erg veel schade aan. De naam is dan ook geweldig toepasselijk want AGE's zorgen voor AGING.

AGE-vorming is een proces dat bij iedereen plaats vindt: met en zonder diabetes. Alleen bij diabetes schommelt de bloedsuiker veel extremer. Maar ook bij mensen zonder diabetes meten we na een enkele maaltijd met koolhydraten hogere glucoseniveaus in het bloed en vinden we versuikerde eiwitten en vetten. Hoe meer suikers en koolhydraten je eet, hoe groter de stijging van de bloedsuiker, hoe meer AGE's.

De AGE reader is non-invasief en geeft binnen enkele seconden een betrouwbaar beeld van uw gezondheidsstatus.

 

Hart- en vaatziekten & AGE's

De AGE-reader wordt inmiddels internationaal gebruikt. Het apparaat stelt de hoeveelheid AGE’s in de huid van de patiënt vast met behulp van ultraviolet licht. Zoals hierboven beschreven werd al aangetoond dat met de AGE-reader de ernst van diabetes en nierziekten kon worden vastgesteld. Prof. Mulder heeft aangetoond dat met het apparaat ook vroege tekenen van aderverkalking kunnen worden aangetoond, zoals ontsteking en verdikking van de vaatwand, en dat de techniek grote voorspellende waarde heeft voor complicaties bij patiënten met kransvatlijden of een acuut hartinfarct.

 

De AGE-reader geeft een goede indicatie van uw ‘biologische leeftijd’. Nader onderzoek moet uitwijzen of en hoe patiënten met vroege tekenen van hart- en vaatziekten aanvullend moeten worden behandeld.

 

AGE reader: Technologie & Validatie

Veel van de AGE's hebben een karakteristieke fluorescentie. De reader belicht de huid van de onderarm met ultraviolet licht en analyseert de fluorescerende eigenschappen die veel AGE's hebben.
Er zijn meer dan 100 wetenschappelijke publicaties met betrekking tot de werking, betrouwbaarheid en het belang van de AGE reader.

Ze zijn giftig en je krijgt ze dagelijks binnen: advanced glycation end products ofwel AGEs. Moderne voeding staat er stijf van. Tijdens de bereiding thuis kan het gehalte nog verder oplopen. Vrijwel niemand heeft van AGEs gehoord, maar dat staat op het punt te veranderen: AGEs gaan de wereld van voeding en gezondheid op de kop zetten.

 

Met baanbrekend onderzoek heeft prof. dr. Helen Vlassara aangetoond dat het verminderen van de AGEs die we via voeding binnenkrijgen, tot grote gezondheidswinst leidt. Het anti-AGE-dieet voorkomt of verbetert overgewicht (vooral buikvet), diabetes, hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, rimpels en ouderdomsvlekken, cellulitis, versnelde algemene veroudering en veel meer.

 

Iedereen kan de inname van AGEs eenvoudig terugbrengen naar een veilig niveau met de recepten en regels van het anti-AGE-dieet. Dit is niet de zoveelste dieet-hype,maar een wetenschappelijk geteste, evenwichtige voedingswijze die nergens botst met de algemeen geldende richtlijnen. Je kunt het anti-AGE-dieet zelfs combineren met elk ander dieet. Calorieën tellen en honger lijden zijn niet nodig. Vlassara: 'Afvallen en gezonder worden zonder minder te eten is een onverwacht en opwindend resultaat van ons onderzoek naar AGEs!'

 

Prof. dr. Helen Vlassara is directeur van de afdeling Experimentele Diabetes en Veroudering en hoogleraar Medicijnen en Geriatrie aan de Mount Sinai School of Medicine in New York. Samen met haar onderzoeksteam bestudeert zij al meer dan 35 jaar de gezondheidseffecten van AGEs. Zij vindt het de hoogste tijd dat het publiek wordt gewaarschuwd voor deze giftige stoffen in onze voeding.

 

^ Naar boven