Burn-Out

Het Burn-outsyndroom is één van de steeds vaker voorkomende klachten van deze jachtige tijd. Het overkomt vooral mensen die hoge eisen aan zichzelf stellen en moeilijk van zichzelf accepteren dat ze iets niet kunnen.

Mensen met een burn-out zijn teleurgesteld in zichzelf.

Dat kan leiden tot moeheid, faalangst, allerlei lichamelijke klachten en tot slot volledige uitputting.

Zonder gerichte therapie kan Burn-out leiden tot zeer langdurige uitschakeling.

 

Burn-out is een gevolg van:

- Onverwerkte emoties en een gebrek aan basisbehoeften (in de jeugd).

- Een star destructief denkpatroon.

- Aanhoudende ononderbroken alertheid ofwel chronische stress.

 

Burn-out is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn, geen energie of motivatie meer vinden voor de bezigheden op het werk.

Burn-out bestaat uit drie, min of meer samenhangende verschijnselen:

- Uitputting (een gevoel van extreme vermoeidheid).

- Cynisme (afstand nemen van het werk, dan wel de mensen met wie men werkt).

- Verminderde persoonlijke bekwaamheid (het gevoel dat men minder goed presteert dan in het verleden het geval was, ook wel verminderd werk gerelateerd zelfvertrouwen).

 

Twee Vormen

 

De eerste vorm van burn-out is de gewone, waarbij iemand eenvoudig opgebrand is.

Dit uit zich in futloosheid, grote concentratieproblemen, vermoeidheid, chaotisch denken en soms in huilbuien. Iemand met een burn-out wil wel, maar kan niet meer.

Prikkels uit de omgeving, zelfs wat een ander zegt, dringen nauwelijks meer door en worden niet verdragen. De eigen stem klinkt mat en monotoon. Voor iemand die dit nooit heeft meegemaakt is de impact die een burn-out heeft nauwelijks voor te stellen.

 

De tweede vorm van burn-out is gecompliceerder, vanwege de combinatie met angsten. Roofbouw op jezelf, frustratie, verdriet of een combinatie daarvan kan leiden tot vervelende lichamelijke reacties. Zo kan een persoon met burn-out op de snelweg ineens het gevoel krijgen helemaal weg te vallen en denken dat het einde nabij is.

In zo’n geval is iemand bijna opgebrand, alleen reageerde zijn of haar lichaam niet of niet alleen met vermoeidheid en concentratieverlies, maar met een plotselinge angstige reactie. De hersenen leggen een verband tussen de situatie (de snelweg) en de angstige reactie. Daardoor wordt diegene overmatig alert op lichamelijke verschijnselen en durft hij of zij steeds minder te ondernemen.

 

Behandeling BURN-OUT in onze praktijk.

 

Er wordt samen met de cliënt aan de hand van de anamnese en de scan een algemeen effectief behandelplan op gezet dat individueel aangepast kan worden afhankelijk van de aanwezige klachten en oorzaken.

1e consult. Inzicht krijgen in het systeem door het maken van een Totale Bodyscan.

Bij een Burn-out is het DHEA gehalte en het cortisol gehalte meestal laag ten gevolge van uitputting van de bijnieren.

2e consult. Herstellen van het limbisch systeem en het verwerken van onverwerkte emoties. Slapen optimaliseren.

3e consult. Angst reduceren.

4e consult. Herstel van het autonome zenuwstelsel.

De behandelingen zijn erop gericht om mensen te herinneren wie ze werkelijk zijn zodat zij keuzes kunnen maken om het leven te gaan leiden wat voor hen bedoeld is.

 

Casus

 

" Een acht! Zo voel ik mij nu op de schaal van nul tot tien. Ik was op zoek naar een manier om snel te herstellen van een burn-out.

Na een zoektocht van een jaar kwam ik via een vriend in contact met Rian Bruijne van Prevent Care. Daar maakte ik kennis met de handscan. Dat is een methode waarbij je wordt gescand en je een totaaloverzicht krijgt van jezelf. Hoe sta je er mentaal en fysiek voor. Het lijkt onmogelijk maar in de testuitslagen van de scan zag ik de bevestiging van hoe ik me voelde. De onbalans die ik voelde werd zichtbaar gemaakt in een overzicht en dat was het startpunt van de behandeling.

De behandeling is gericht op het activeren van het herstellend vermogen van het lichaam zelf. Met behulp van druppels en supplementen zijn we gestart. Het gaat nu te ver de werking daarvan uit te leggen maar kort na de start merkte ik een positieve verandering in mijn mentale en fysiek conditie. Binnen een maand voelde ik dat ik ging herstellen.

Het herstel uitte zich in een betere eetlust, beter slapen, weer kunnen concentreren, initiatieven nemen en langzaam uit de put komen. Ik voelde me fysiek en mentaal beter worden. Nu, zes maanden verder, sta ik op een 8. Ik ben actief, heb er weer zin in, pak nieuwe zaken aan, ben gemotiveerd en bovenal ik voel me goed. Het resultaat mag er zijn en ik ben Rian van Prevent Care erg dankbaar. Ik kan het iedereen aanraden die zich weer beter wil voelen.

 

Zoals je weet ben ik begonnen met hardlopen en dat gaat boven verwachting goed. Kort na het starten met lopen merk ik na ongeveer een kilometer dat ik in de flow kom, in mijn ritme. Dat is voor mijn een bijzondere ervaring die eerder niet had. Ik kan niet anders verklaren dan dat jou druppels en supplementen dat mogelijk maken. Ik voel me congruent, in balans.

Ik kan het redelijk volhouden in dat ritme. Echt heel gaaf. Ik merk ook dat dit sporten een werkelijk perfecte katalysator is voor mijn drukke werkzaamheden.

Ik voel met goed, sterk, menselijk en ik geniet. Ik wil er zijn en bewust leven en ervaren. Bijvangst is dat ik inmiddels 6 kilo ben afgevallen en dat voelt ook goed.

Het mag duidelijk zijn dat ik blij ben dat ik jou heb ontmoet en dat je mij weer op weg hebt geholpen. Ik ben je oprecht dankbaar en dat wil ik je laten weten.

^ Naar boven